DE GESCHIEDENIS VAN PAUL

"We maken in ons leven allemaal beslissende momenten mee waarop we knopen moeten doorhakken. Zelf heb ik twee keer een kans met beide handen gegrepen. Het bleken de beslissende eerste stappen te zijn van dit ongelooflijke avontuur."

1889

Charlemagne Mayot, telg uit een geslacht landbouwers, opent een bakkerij, rue de la Mackellerie in Croix, een dorp vlak bij Lille in het noorden van Frankrijk. Deze geboorteplaats bepaalt de voorliefde die PAUL altijd zal koesteren voor Frans Vlaanderen.

1908

Edmond-Charlemagne Mayot wordt geboren in het jaar dat de bakkerij opent. Samen met zijn echtgenote Victorine neemt hij het roer over van vaderlief. Ze hebben een dochtertje dat Suzanne heet.

1935

Suzanne Mayot mag zich voortaan de echtgenote noemen van Julien Holder. Samen openen ze een eigen bakkerij in de rue des Sarrazins in Lille. Hun zoon Francis wordt een paar jaar nadien geboren.

1953

Francis Holder gaat aan de slag in de zaak van zijn ouders, die intussen de gerenommeerde banketbakkerij van de familie Paul op de Place de Strasbourg in Lille hebben overgenomen. De naam wordt behouden. Wanneer Julien Holder in 1958 overlijdt, neemt Francis het familiebedrijf over met de hulp van zijn moeder. In 1963 openen ze een tweede bakkerij.

1972

Francis Holder voert ingrijpende verbouwingen uit in de familiale bakkerij. Hij geeft een centrale plaats aan het atelier en de oven, zodat klanten alles kunnen zien wat er zich afspeelt. Hij grijpt terug naar oude recepten, wat in die tijd revolutionair is. Holder breidt het PAUL netwerk bovendien uit door zich te vestigen in winkelcentra, die op dat moment als paddenstoelen uit de grond schieten.

1985

PAUL opent zijn eerste bakkerij in het buitenland, namelijk in Barcelona. Dit is het startsein voor de internationale ontwikkeling van het merk. Twee jaar later openen een aantal PAUL winkels een aansluitend theesalon en wordt de mogelijkheid geboden om ook in de boetieks te eten.

1993

De bakkerijen met zwarte gevels doen hun intrede. Een nieuwe stijl, een nieuw concept. Deze tijdloze boetieks worden gedecoreerd met antieke objecten die Francis Holder zelf verzamelt.

2007

Sinds een aantal jaar staan de drie kinderen van Francis Holder aan het roer, “de vijfde opeenvolgende generatie met een passie voor brood”. Maxime Holder komt in 2007 aan het hoofd van PAUL International te staan en versterkt de expansie buiten de landsgrenzen.

2009

PAUL viert 120 jaar passie voor brood. Ter ere van dit jubileum en van Charlemagne Mayot, die in 1889 dit ongelooflijke avontuur inzette, wordt een Baguette Charlemagne aan het menu toegevoegd.

2011

Dankzij zijn rijke geschiedenis en diepgeworteld verleden, toont PAUL meer dan ooit respect voor de waarden die aan de basis liggen van deze succesvolle zaak. Dit engagement wordt intussen aangegaan in meer dan twintig landen met bakkerijen in Londen, Washington, Dubai, Tokio, Praag…

2014

PAUL is 125 jaar jong en wordt bekroond met de titel van 'Ambassadeur van de Franse levenskunst'. Dat is te danken aan een ploeg die zich in 33 landen vol vuur inzet voor een product dat met de grootste zorg vervaardigd wordt. Elke dag opnieuw staat het hele team klaar om kwaliteitsproducten te maken en klanten te ontvangen in een uniek, charmant decor.

2018

PAUL tracht een echte waste warrior te zijn. Zo schenken we onze overschotten aan verschillende organisaties en maken we van ons oud brood de bekende Flan Brioche. Eind 2018 werden we partner van Too Good To Go, waarmee we al meer dan 60.000 maaltijden hebben gered de afgelopen 3 jaar.

2019

PAUL viert zijn verjaardag! 130 jaar geleden opende PAUL zijn eerste bakkerij in Lille. Wist je dat de Eifeltoren even oud is?

2022

Ons nieuwste concept: Paul Le Café opent vandaag zijn deuren in het metrostation Kunt-Wet in Brussel.De koffie wordt gemaakt met 100% arabica bonen. Bovendien is de koffiekaart er een stuk uitgebreider ten opzichte van de andere PAUL vestigingen. Zo kan je hier een Americano, Chai Latte, of een Latte Macchiato met soja- of amandelmelk bestellen.